Tips Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Sembelit

Sembelit bukan sahaja dihadapi oleh orang dewasa malahan boleh juga terjadi kepada bayi. Sembelit menyebabkan ketidakselesaan, terutamanya pada bayi yang tubuhnya masih lemah. 

Antara tanda sembelit pada bayi termasuk membuang air besar kurang dari 3 kali seminggu, kesukaran membuang air besar dan sering menangis kesakitan. Ibu bapa juga sudah tentu risau akan bayi mereka lebih lebih kepada mereka yang baru sahaja memiliki cahaya mata. Walaupun ini adalah perkara normal bagi bayi, ianya sudah pasti menyakitkan bagi bayi. Jadi di sini, SimpliRub ingin kongsikan apakah petua semulajadi yang boleh diamalkan untuk mengatasi masalah sembelit bayi oleh ibu-ibu di luar sana tanpa perlu mendapatkan rawatan doktor

Tips Pertama : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Sembelit

  1. Cecair Badan Mencukupi Untuk Bayi

Ketika kekurangan cairan tubuh, sistem pencernaan tidak dapat berjalan dengan lancar. Najis menjadi keras, menyumbat usus, dan sukar dikeluarkan. Justeru, badan bayi perlu diberi banyak cecair untuk memudahkan pembuangan najis. 

Ibu yang menyusu juga wajib menjaga pengambilan makanan kerana bayi juga meminumnya melalui susu ibu. Elakkan makanan yang terlalu pedas dan berlemak, minuman bersoda atau kafein tinggi, dan sebagainya.

Tips Kedua : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Sembelit

  1. Kurangkan kelikatan susu formula

Bayi yang mendapat susu formula lebih mudah mengalami masalah sembelit. Terutama bagi bayi yang mengambil susu formula yang dibuat lebih pekat. Sekiranya ibu mengalami masalah ini maka kurangkan jumlah susu formula sehingga tidak terlalu pekat. 

Ibu perlu mengurangkan dos dan melihat sama ada bayi ibu masih sembelit atau tidak. Dengan cara ini, kebaikan susu formula untuk bayi masih diperoleh dengan cara yang lebih sihat. Lebih-lebih lagi, susu formula juga merupakan salah satu cara untuk membersihkan bayi dari susu ibu.

Tips Ketiga : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Sembelit

  1. Tukar susu formula yang biasa digunakan 

Sekiranya ibu memberi susu formula kepada bayi, kemungkinan bayi juga tidak sesuai untuk susu formula tersebut. Ibu boleh menggantikan susu formula berkenaan dengan jenama lain yang lebih selamat untuk pencernaan bayi. Pastikan ibu tidak memilih susu yang mengandungi pemanis tiruan atau enzim tambahan. Pilih formula yang paling ringan sehingga selamat untuk pencernaan bayi.

Tips Keempat : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Sembelit

  1. Urutan lembut pada perut bayi

Urutan pada perut bayi adalah salah satu petua semulajadi yang dapat menyembuhkan sembelit kerana ianya dapat merangsang pergerakan usus. Sentuhan tangan yang lembut antara kulit ibu dan kulit bayi dapat menjadikan bayi lebih selesa dan mudah untuk membuang air besar. 

Caranya adalah dengan membuat urut menggunakan tiga jari utama anda, kemudian tekan perlahan di bahagian bawah pusat, kiri di bawah pusat dan lakukan gerakan separuh bulatan mengikut arah jam dari kiri ke perut kanan berulang kali. Tekan tekanan lembut semasa mengurut dan jangan terlalu keras. 

Untuk memberikan keberkesanan lagi, ibu boleh menggunakan minyak telon atau balm untuk membuat perut bayi lebih selesa. Lakukan urut selama kira-kira 3 hingga 5 minit. 

Tips Kelima : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Sembelit

  1. Lakukan pergerakan atau senaman ringan

Selain daripada melakukan urutan pada perut bayi, ibu juga boleh membuat bayi aktif dengan melakukan senaman ringan atau sebarang pergerakan yang sesuai mengikut usia dan fizikalnya supaya dapat merangsang sistem pencernaan serta melancarkan pergerakan usus bayi.

Caranya, letakkan bayi dalam keadaan terlentang, kemudian gerakkan kakinya ke atas dan ke bawah dengan perlahan. Atau, lakukan pergerakan kaki seperti mengayuh basikal. Kaedah ini dianggap sangat kuno tetapi sebenarnya sangat berkesan untuk merawat masalah bayi sembelit.

Tips Keenam : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Sembelit

  1. Elakkan memberi makanan pejal pada bayi

Salah satu penyebab sembelit pada bayi mungkin disebabkan oleh makanan pejal. Ini sangat normal, terutama bagi bayi dewasa yang sudah mendapat makanan pelengkap. Tetapi walau bagaimanapun, bayi sebenarnya masih mempunyai sistem pencernaan yang sedang berkembang. 

Apabila ibu memberi makan makanan pejal, usus bayi tidak dapat mencernanya dengan betul. Antara beberapa jenis makanan yang berpotensi membuatkan sembelit pada bayi adalah tepung, yogurt, bijirin dan makanan segera.

Tips Ketujuh : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Sembelit

  1. Mandi bayi dengan air suam

Salah satu cara mudah untuk mengatasi masalah sembelit pada bayi adalah memandikannya dengan air suam. Menjadi salah satu cara yang mudah untuk ibu-ibu di luar sana melakukannya di rumah dalam menangani sembelit pada bayi, air suam diketahui dapat membantu mengendurkan otot-otot yang tegang. 

Kaedah ini juga dapat menjadikan perut bayi menjadi lebih rileks dan mendorong najis turun dari usus besar serta membantu mengurangkan rasa tidak selesa di perut bayi ketika mengalami kesukaran membuang air besar. 

Setakat ini sahaja perkongsian artikel dari SimpliRub berkenaan dengan tips petua semulajadi untuk bayi sembelit. Diharapkan dengan perkongsian artikel dan video ringkas di bawah ini ianya dapat membantu dan memberi manfaat kepada ibu-ibu di luar sana dalam merawat bayi Sembelit.

Similar Posts