Tips Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Kembung Perut

Gas adalah sisa pencernaan yang dihasilkan oleh semua orang, termasuk bayi. Namun, apabila gas tidak dapat keluar dari badan dengan lancar ia boleh menyebabkan kembung perut. Kembung perut yang berlaku pada bayi boleh disebabkan oleh pelbagai faktor semulajadi dan bukan sebagai masalah kesihatan yang serius dan tidak berbahaya. Sebenarnya, bayi menghasilkan lebih banyak gas kerana sistem pencernaannya belum baik. 

Bayi yang mengalami masalah kembung perut ini mungkin sering akan menangis kerana tidak selesa dengan perkara yang dialaminya. Jom SimpliRub kongsikan cara yang perlu dilakukan di rumah ketika merawat bayi  ibu yang mengalami masalah kembung perut ini tanpa perlu mendapatkan rawatan doktor.

Tips Pertama : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Kembung Perut

  1. Menyusukan Bayi dengan Kedudukan Yang Betul

Sekiranya ibu menyusu atau menggunakan pacifier, cubalah menjaga kepala bayi supaya lebih tinggi daripada perut. Kedudukan ini akan menjadikan susu masuk ke perut dengan lancar dan gas di dalam perut naik serta memudahkan bayi bersendawa. 

Udara yang terperangkap di dalam perut inilah yang mencetuskan kembung dan membuat si kecil tidak selesa. Untuk posisi penyusuan berbaring, gunakan bantal penyusuan untuk menyokong kepala bayi dan pastikan mulut bayi dilekatkan dengan kuat pada puting.

Tips Kedua : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Kembung Perut

  1. Tukar atau Kurangkan Pengambilan Susu Formula

Mengambil terlalu banyak susu formula boleh menyebabkan kembung perut dan juga sembelit yang menyakitkan bagi bayi. Oleh itu, ibu boleh mengurangkan dos susu formula. Jika ibu menggunakan susu formula bayi, pastikan campuran susu segar dicampur dengan baik. Biarkan susu selama satu hingga dua minit sebelum memberikannya kepada si kecil. 

Sebabnya, semakin banyak campuran digoncang, udara dan gelembung di dalamnya juga bertambah. Sekiranya ini ditelan oleh si kecil, perut mudah kembung. Kembung perut juga boleh disebabkan oleh pemberian susu formula yang tidak sesuai untuk perut bayi. Sekiranya ini berlaku, cubalah untuk menukar jenama formula yang diberikan kepada bayi.

Tips Ketiga : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Kembung Perut

  1. Buat bayi sendawa selepas menyusu

Perut bayi yang kembung biasanya terjadi kerana masalah angin yang terperangkap di dalam perut. Keadaan ini biasanya berlaku selepas bayi minum susu formula atau susu ibu dan juga makanan pelengkap. 

Cara lain untuk menghilangkan kembung perut adalah dengan membuatkan bayi sendawa selepas menyusuinya. Berhenti sebentar setiap 10-15 minit ketika menyusu. Pegang si kecil dalam kedudukan tegak, kemudian tepuk punggungnya dengan lembut. Sekiranya bayi belum bersendawa, tunggu beberapa minit dan kemudian cuba menepuk punggungnya lagi. Lakukan perkara yang sama setelah bayi selesai menyusu sehingga bayi sendawa.

Tips Keempat : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Kembung Perut

  1. Laraskan Saiz Puting/ Pacifier 

Sebagai seorang ibu, memeriksa ukuran puting atau dot pada botol bayi yang sesuai dengan ukuran mulut bayi adalah sangat penting sebelum digunakan oleh bayi. Sebilangan botol susu direka khas untuk mengurangkan jumlah udara yang masuk ke perut bayi ketika minum susu. 

Selain itu, ibu perlu memegang kepala bayinya lebih tinggi daripada tubuhnya ketika menuangkan susu ke mulut bayinya.  Menggunakan saiz puting atau pacifier yang betul dan sesuai adalah sangat penting untuk si kecil dengan usianya agar dapat mengurangkan udara yang disedut oleh si kecil ibu ketika menyusu yang menyebabkan kembung perut.

Tips Kelima : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Kembung Perut

  1. Perhatikan makanan dan minuman yang diambil 

Pengambilan makanan dan minuman juga boleh menjadi punca terjadinya kembung perut pada bayi. Justeru, elakkan makanan dan minuman yang boleh menyebabkan kembung perut seperti kubis, brokoli, kentang, jagung, asparagus dan kacang. Jenis makanan ini adalah sukar untuk dicerna dan menyebabkan lebih banyak pengeluaran gas. Di samping itu, elakkan juga minuman yang mengandungi pemanis yang berlebihan.

Tips Keenam : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Kembung Perut

  1. Biarkan bayi aktif

Jangan hadkan pergerakkan bayi ibu. Sekiranya bayi tidak dapat berjalan atau merangkak, berbaring di punggungnya dan pegang kakinya sambil mengangkatnya. Kemudian gerakannya seperti pergerakan berjalan perlahan dan berterusan. 

Pelbagaikan pergerakan yang sesuai dengan corak perkembangan bayi dan kemampuan fizikal dapat membantu membuang gas yang ada di dalam perut bayi. Kaedah ini adalah kaedah penting untuk dilakukan setelah bayi minum susu ibu atau susu formula dan dapat mengatasi kembung pada bayi. Sementara itu, jika bayi ibu dapat merangkak atau berjalan, biarkan dia tetap aktif. Pergerakan badan yang aktif dapat membantu mengeluarkan gas dari saluran pencernaan baik melalui belching atau kentut.

Tips Ketujuh : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Kembung Perut

  1. Urutan pada perut bayi

Kaedah ini mungkin yang paling dinantikan oleh bayi kerana selain dapat mengatasi kembung perut, urutan bayi juga membuat bayi merasa selesa. Sekiranya perut bayi ibu kembung, Ibu boleh menggosok perut bayi yang merupakan kaedah yang baik untuk menghangatkan perut bayi dan membantu perut kembali normal. Selain itu, ia juga dapat membantu bayi membuang angin agar tidak kembung. Caranya adalah dengan menggosok perut bayi dari belakang ke pusat dan memberi tekanan lembut ketika menghampiri pusat. Jangan tekan terlalu kuat kerana boleh membuat perut bayi sakit.

Untuk urutan yang lebih berkesan, ibu boleh menggunakan minyak urut atau balm yang dikhaskan untuk bayi seperti baby balm dari SimpliRub. Ia merupakan baby balm ia diperbuat dari bahan semulajadi seperti lavender, peppermint dan oil eucalyptus yang dapat membantu bayi mengeluarkan gas ketika menghadapi masalah kembung perut. Sapukan sedikit balm pada perut bayi, kemudian urut secara perlahan dan lembut.

Setakat ini sahaja tips dan petua semulajadi alami yang boleh dikongsikan oleh SimpliRub untuk bayi yang mengalami masalah kembung perut. SimpliRub harap perkongsian artikel dan video ringkas di bawah ini dapat memberi panduan kepada ibu-ibu di luar sana untuk dipraktikkan kepada bayi ibu. Namun harus diingatkan setiap tips dan petua yang dikongsikan haruslah disesuaikan dengan keperluan dan keadaan bayi ibu.

Similar Posts