Tips Semulajadi Alami Untuk Bayi Demam

Ramai ibu bapa panik apabila mendapati bayi mereka demam. Bayi mengalami demam apabila badannya mencapai suhu lebih daripada 37.5 darjah celcius. Demam pada bayi biasanya berlaku kerana reaksi sistem imun kanak-kanak ketika melawan virus atau bakteria penyebab penyakit yang memasuki tubuh. Demam juga boleh berlaku selepas imunisasi dan aktiviti luar yang terlalu lama dengan cuaca panas seperti sekarang.

Selain itu ibu juga tidak boleh memberi ubat demam bayi secara sembarangan. Walaupun ibu tidak dapat memberikan ubat, Ibu masih dapat melakukan perkara berikut di rumah sehingga demam bayi dapat sembuh secara semula jadi. 

Tips Pertama : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Demam

  1. Mandikan bayi dengan air suam

Mandi suam dapat membantu demam bayi turun lebih cepat kerana wap akan menurunkan suhu badan anda. Pastikan suhu air tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk. Ibu juga boleh membasahkan kain dengan air suam dan meletakkannya di dahi untuk melegakan demam.

Mencampurkan minyak lavender atau minyak pati wangi lain ke dalam air yang digunakan untuk mandi juga boleh dilakukan agar bayi merasa lebih selesa dan nyaman. Elakkan mandi dengan air sejuk kerana ini boleh menyebabkan suhu badan si kecil meningkat dan menyebabkan badannya menggigil. Selepas memandikan bayi, ibu harus segera lapkan badan bayi dengan tuala.

Tips Kedua :  Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Demam

  1. Pakaikan pakaian nipis dan selesa pada bayi

Sebilangan ibu cenderung memakai pakaian tebal dan berlapis ketika bayi demam supaya dapat mengeluarkan peluh. Sebenarnya, perkara yang perlu dilakukan adalah dengan memakaikan pakaian yang selesa pada bayi ibu. 

Pilih pakaian yang ringan dan nipis untuk dipakai bayi kerana ini dapat membantu menyejukkan badan secara semula jadi. Tetapi ibu harus tetap berjaga-jaga agar si kecil tidak merasa sejuk. Sekiranya bayi menggigil, Ibu boleh menutupinya dengan selimut.

Tips Ketiga : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Demam

  1. Mengekalkan suhu di bilik bayi

Cara yang seterusnya yang dapat dilakukan untuk mengurangkan demam pada bayi adalah memastikan suhu bilik terjaga. Bilik dan rumah yang sejuk dapat membantu bayi anda menyejukkan badan secara semula jadi. Sekiranya suhu di rumah atau bilik terlalu panas, ia boleh menjadikan keadaan demam bayi menjadi lebih teruk. Sejukkan rumah dengan kipas angin atau penghawa dingin, tetapi elakkan daripada mengarahkannya secara langsung ke badan bayi ibu.

Tips Keempat : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Demam

  1. Urut lembut pada badan bayi

Urutan lembut pada bayi bukan sahaja dapat memberikan kelegaan dan keselesaan pada bayi malahan mengurangkan demam pada bayi. Ibu boleh mengurut badan bayi menggunakan balm yang mengandungi kandungan herba semulajadi seperti pudina.

Minyak pudina yang disapu pada badan si kecil dapat membantu melegakan demam dan membersihkan hidung yang tersumbat. Antara produk balm bayi yang ada di pasaran dan mempunyai kandungan pudina adalah SimpliRub balm. Urut badan si kecil ibu dengan balm ini, terutama di bahagian belakang, dada dan perut.

Tips Kelima : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Demam

  1. Dapatkan Rehat Yang Cukup

Antara tips yang perlu dilakukan oleh ibu kepada bayi mereka adalah dengan memberikan rehat yang secukupnya kerana dengan rehat ia dapat meredakan suhu badan yang dialami bayi. Jangan biarkan si kecil ibu melakukan banyak aktiviti ketika dia demam. Sekiranya si kecil terus bergerak aktif, badan akan letih dan suhu boleh meningkat. Pastikan dia mendapat rehat yang cukup dan mendapat banyak tidur di bilik di mana suhunya tetap terjaga, tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk. 

Tips Keenam : Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Demam

  1. Beri Bayi Cecair Yang Cukup

Sama seperti orang dewasa, bayi yang demam juga memerlukan banyak cecair. Apabila kanak-kanak mengalami demam, ia akan memberi kesan kepada dehidrasi atau pengurangan cecair di dalam badan. Justeru itu, ubat semula jadi untuk mengurangkan demam pada bayi adalah memberikan mereka banyak susu atau untuk diminum. 

Sekiranya bayi ibu berumur di bawah 6 bulan, ibu harus menyusukannya lebih kerap atau memberi susu botol kepadanya supaya bayi tidak mengalami dehidrasi. Jika bayi ibu berusia 12 bulan ke atas dan dibolehkan untuk makan makanan pejal pula, ibu boleh memberinya makanan yang berkhasiat seperti buah-buahan yang tinggi kandungan airnya atau sayur-sayuran. Tetapi yang utama ialah susu ibu dan susu formula mesti diberikan secara berkala untuk mengelakkan dehidrasi pada bayi ketika mereka demam.

Tips Ketujuh :  Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Demam

  1. Tuam bayi menggunakan kain sejuk

Semasa si kecil tidur, ibu boleh meletakkan kain yang direndam dengan air sejuk pada dahi bayi. Pastikan bayi ibu berehat dalam keadaan selesa, kemudian letakkan kain lap sejuk di dahinya. Basahkan semula kain setiap 10 minit. Ini boleh menjadi ubat semula jadi untuk mengurangkan demam sementara sebelum ibu membawanya ke hospital. Kain atau tuala yang telah diletakkan di dalam air sejuk juga boleh diletakkan di kawasan lipatan dan di sekitar pangkal paha atau di bahagian dada bayi.

Sekiranya suhu bayi masih tidak turun selepas 2 hari, bawa bayi ke pakar pediatrik dengan segera untuk mendapatkan bantuan. Diharapkan dengan perkongsian artikel dan video ringkas di bawah mengenai Tips Petua Semulajadi Alami Untuk Bayi Demam dapat membantu ibu-ibu dalam  merawat bayi masing-masing.

https://youtu.be/o_bzOd-6-ec

Similar Posts