Tips Petua Cara Merawat Untuk Menghilangkan Bayi Selsema

Apabila bayi mengalami selesema, si kecil akan merasa tidak selesa dan sukar tidur. Kesesakan hidung akan menyukarkan bayi untuk bernafas hingga bersin yang boleh menganggu kesihatannya.

Selsema pada bayi secara amnya tidak berbahaya. Tetapi sebagai seorang ibu harus mengetahui punca selsema pada bayi dan cara yang tepat untuk merawat agar si kecil cepat sembuh dan tidak mengalami penyakit yang lebih serius.

Salah satu sebab bayi selsema dan mudah diserang penyakit adalah kerana sistem imun mereka belum sempurna seperti orang dewasa. Virus yang menyebabkan influenza dapat merebak ke udara melalui batuk atau bersin yang terkena bayi.

Di samping itu, bayi juga boleh dijangkiti dari orang sekelilingnya ketika mereka berada dirumah atau kawasan sekitarnya.

Tips Pertama : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Selsema

Perbanyakkan cecair/ Susuan ibu
Apabila bayi selsema, perhatian mesti diberikan kepada pengambilan cecair untuk mempercepatkan proses penyembuhan. Ibu boleh memenuhi cairan pada bayi dengan memberikan lebih banyak susu ibu atau susu formula.

Sekiranya bayi berusia lebih dari 6 bulan, ibu boleh mendapatkan cukup cecair dengan memberi air kosong. Beri air suam yang ditambah sedikit madu untuk membantu si kecil berpeluh sehingga dapat menipiskan lendir atau lendir dan melegakan pernafasannya.

Tips Kedua : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Selsema

Memasang Pelembap Udara/ Humidifier
Pelembap berfungsi untuk menjadikan udara bilik lebih lembap sehingga dapat melegakan kesesakan hidung dan gejala bayi sejuk. Menggunakan pelembap juga dapat membantu bayi bernafas dengan lebih mudah sehingga mereka dapat tidur lebih lena. Walaubagaimanapun, perkakas ini harus dibersihkan dengan kerap untuk mengelakkan pengumpalan bakteria atau kulat.

Tips Ketiga : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Selsema

Keluarkan lendir pada hidung
Apabila hidung bayi tersumbat, ibu mungkin dapat melihat lendir kering dan berkerak di dalamnya.

Cara mengatasi selsema pada bayi adalah dengan membersihkan lendirnya menggunakan kain kasa steril dan air suam untuk merawat hidung tersumbat. Lakukan dengan perlahan untuk mengelakkan kerengsaan dan iritasi pada kulit bayi.

Tips Keempat : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Selsema

Perbetulkan kedudukan tidur bayi
Apabila bayi mengalami selesema, letakkan posisi tidur dengan kepalanya lebih tinggi daripada tubuhnya. Kedudukan ini akan membantu mempermudah dia bernafas ketika bayi selsema. Di samping itu, kedudukan ini juga menghalang lendir menggumpal di bahagian hidung.

Tips Kelima : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Selsema

Menggunakan Larutan Saline atau Slime Suction Tool
Sekiranya hidung bayi tersumbat, sehingga sukar untuk bayi bernafas, titiskan beberapa titis larutan saline ke dalam setiap lubang hidung. Tujuannya adalah supaya lendir menjadi cair dan lebih mudah dikeluarkan.

Tips Keenam : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Selsema

Pastikan bayi cukup rehat
Bayi yang cukup rehat akan membantu mengalirkan lendir di hidung. Galakkan bayi untuk membuatnya melakukan perkara yang melelahkan, seperti berayun misalnya, sehingga dia mengantuk sehingga anda dapat membuatnya tidur.
Untuk membantu bayi bernafas dengan selesa semasa tidur, cubalah mempermudah bayi tidur dalam keadaan lendir mengalir keluar dari hidungnya.

Tips Ketujuh : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Selsema

Sapukan Petroleum Jelly
Petroleum jelly berfungsi untuk mencegah kerengsaan pada hidung bayi. Ibu boleh menggunakannya di bahagian luar lubang hidung bayi.


Tips Kelapan : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Selsema

Beri bayi urutan ringan
Ibu boleh memberi urutan ringan pada bayi untuk mengurangkan hidung tersumbat. Bermula dengan menepuk punggung bayi dengan perlahan serta di perutnya. Proses ini akan membantu mengeluarkan lendir dari hidung.

Tips Kesembilan : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Selsema

Menggunakan kunyit
Kunyit merupakan antibiotik asli yang dapat membantu meningkatkan sistem imunisasi dan ketahanan badan untuk melawan bakteria. Gosokkan kunyit hidup di permukaan kasar untuk mendapatkan air. Sapu air kunyit ke hidung bayi di bawah 2 tahun.

Ibu juga boleh mengisar kunyit hidup dan menggosokanya di dada dan belakang bayi dengan lembut dan perlahan. Kaedah ini dapat melegakan kesesakan hidung dan melegakan pernafasan pada bayi yang mengalami masalah selsema.

Jika masalah ini kerap berlaku dan menganggu bayi, disarankan supaya membawa bayi untuk diperiksa oleh doktor untuk mengetahui adakah ada sebab-sebab lain yang menyebabkan bayi sentiasa mempunyai masalah selsema.
Semoga perkongsian artikel dan video di bawah berkenaan Tips Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Selsema dapat membantu para ibu di luar sana.

Similar Posts