Tips Petua Cara Merawat Masalah Bayi Tidak Tidur Malam

Bukan sahaja orang dewasa, bayi atau kanak-kanak juga kadang-kadang menghadapi masalah sukar untuk tidur pada waktu malam. Untuk bayi yang baru lahir, rutin tidur bayi belum dapat dilaksanakan. Walaupun setiap bayi mempunyai tabiat tidur yang berbeza, pada tahun pertama, bayi biasanya tidur sekitar 10 jam setiap malam. Pada usia tiga atau empat bulan, kebanyakan bayi tidur lima jam setiap sesi.

Tips Pertama : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Tidak Tidur Malam 

  1. Bina rutin tidur bayi

Rutin tidur yang tidak teratur untuk bayi baru lahir dapat diatasi dengan membentuk corak tidur bayi yang sama. Caranya, berikan rutin yang konsisten dan menenangkan sebelum bayi tidur pada waktu malam. 

Cubalah rutin sebelum tidur seperti mandikan bayi, memeluk bayi, menyanyikan lagu, atau bercerita. Tetapi ingat, terlalu banyak aktiviti pada waktu malam sebenarnya boleh menyukarkan bayi tidur. Jadi, pilih salah satu aktiviti sahaja. Mulakan aktiviti perangsang berkod ini sebelum bayi anda letih di bilik yang sunyi dan suram.

Tips Kedua: Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Tidak Tidur Malam

  1. Bawa bayi ke tempat tidur ketika dia mengantuk 

Letakkan bayi di tempat tidur sebaik sahaja anda merasakan si kecil mengantuk, tetapi masih berjaga. Ini dapat memberikan pemahaman kepada bayi bahawa tempat tidur adalah kod untuk tidur. Dan ingat, bersihkan katil bayi atau selimut, mainan, dan barang-barang lain untuk memastikan bayi selesa dan selamat.

Tips Ketiga: Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Tidak Tidur Malam

  1. Jadikan bilik tidur selesa

Bayi mungkin sukar tidur pada waktu malam kerana bilik tidur terlalu terang, panas, atau bising. Untuk mengatasinya, pastikan bilik tidur bayi sentiasa selesa, terutamanya pada waktu malam. Redupkan lampu, untuk memberi kod ini sudah waktunya untuk tidur, bukan bermain. 

Cahaya yang rendah akan memudahkan bayi anda tidur kerana itu membuat mata menjadi rileks. Tetapkan suhu bilik dengan selesa. Dan tidak kurang pentingnya, tetapkan mood bilik itu supaya tampak tenang sehingga bayi dapat berehat dengan selesa dan harmoni.

Tips Keempat : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Tidak Tidur Malam

  1. Tenangkan bayi anda yang mungkin agak cerewet atau menangis sebelum mendapat posisi yang selesa untuk tidur. Sekiranya tangisan tidak berhenti, cuba periksa bayi dan buaian dan berikan kata-kata yang menenangkan. Kehadiran ibu dapat menenangkan bayi. Dengan itu, bayi dapat kembali tidur dengan selesa.

Tips Kelima : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Tidak Tidur Malam

  1. Berikan sesuatu untuk dihisap 

Menghisap dapat menenangkan degupan jantung bayi, mengendurkan perutnya, dan melegakan tangan dan kaki selepas terlalu aktif bergerak.

Ibu boleh memberikan bayi jari ibu untuk dihisap dan biarkan bayi duduk sehingga dia tenang. Sekiranya dia menangis semasa ibu menyusu, biarkan dia “menggigit” puting ibu. Sekiranya bayi menggunakan susu botol, berikan mainan lembut kepada bayi. Untuk mengelakkan kerosakan gigi, jangan sesekali memasukkan air manis ke dalam botol bayi untuk menggantikan susu.

Tips Keenam: Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Tidak Tidur Malam

  1. Dukung atau Mendodoi bayi

Bayi memerlukan keselesaan dan kehangatan seperti yang mereka rasakan sewaktu berada di dalam rahim ibu. Oleh itu, berikan bayi selimut hangat atau kain pelindung sehingga merasakan selamat dan nyaman.

Dengan tenang, pegang bayi dekat dengan dada ibu. Ibu boleh goncangkan badan perlahan-lahan dari sisi ke sisi, cuba bercakap dengan bayi atau menyanyikan lagu tidur. Semasa memegang, cubalah membelai punggungnya supaya bayi merasa kehangatan belaian seorang ibu.

Tips Ketujuh: Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Tidak Tidur Malam

  1. Berbaring di sebelah ibu

Semasa memegang atau meletakkannya di katil bayi, letakkan badannya di sisi atau perut ibu untuk mewujudkan suasana seperti di dalam rahim ibu.

Sentiasa beringat untuk selalu kembalikan kedudukannya sehingga dia terlentang ketika akhirnya dia tertidur. Bercakap dengannya dengan nada yang menenangkan dan pastikan suhu bilik cukup selesa.

Tips Kelapan : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Tidak Tidur Malam

  1. Urutan lembut pada bayi

Sebilangan besar bayi suka akan sentuhan, jadi urutan mungkin merupakan kaedah terbaik untuk mengatasi tangisan bayi yang tidak dapat tidur malam. Lakukan urutan secara berkala agar dapat mengurangkan kekerapan menangis kepada bayi.

Namun, masa terbaik untuk mengurut bayi adalah ketika dia berjaga. Jangan terlalu risau untuk tidak mengetahui pergerakan urut yang sempurna. Dengan syarat pergerakan urutan ibu lembut dan perlahan, urutan semestinya dapat memberikan keselesaan. Tanggalkan pakaian bayi dan urut dengan perlahan dan lembut. Ibu boleh menggunakan minyak atau balm pada bayi untuk memudahkannya lena dengan lebih cepat.

Tips Kesembilan: Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Tidak Tidur Malam

  1. Gunakan baby swing atau baby rocker

Ibu hari ini boleh menggunakan buaian bayi dan baby rocker untuk memudahkan bayi tertidur. Getaran dan gegaran pada baby swing ini membuatkan bayi berasa seperti ibu sedang mendukungnya. Produk seperti ini juga dilengkapi dengan suara dan bunyian yang menenangkan sehingga bayi tidur nyenyak hingga pagi.

Jika masalah ini kerap berlaku dan menganggu bayi, disarankan supaya membawa bayi untuk diperiksa oleh doktor untuk mengetahui adakah ada sebab-sebab lain yang menyebabkan bayi sentiasa mempunyai masalah tidak tidur malam.

Semoga perkongsian artikel mengenai tips petua cara untuk merawat  tidak tidur malam boleh dijadikan panduan untuk ibu dalam merawat masalah kesihatan bayi.

 

Similar Posts