Tips Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Batuk Berkahak

Bayi yang diserang batuk berkahak akan menjadi lebih sensitif dan meragam sebagai cara meluahkan ketidakselesaan dirinya. Artikel ini bertujuan untuk menerangkan sebab terjadinya batuk berkahak kepada bayi dan cara yang boleh diikhtiarkan oleh ibu untuk merawat bayi mereka.

Batuk merupakan salah satu tindak balas daripada badan untuk mengeliarkan bendasing yang ada di saluran pernafasan. Namun, batuk juga boleh menjadi salah satu gejala radang pada salur pernafasan. Batuk berkahak yang dialami bayi secara umumnya disebabkan oleh jangkitan pada salur pernafasan dan lelah.

Berikut disenaraikan cara-cara untuk merawat bayi batuk berkahak yang boleh dibuat sendiri oleh ibu.


Tips Pertama : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Batuk Berkahak
Menyusukan bayi
Bayi masih belum mampu untuk mengeluarkan kahaknya sendiri. Salah satu caranya adalah dengan mencairkan kahak di saluran pernafasan. Caranya adalah dengan memberikan susu ibu atau ibu boleh berikan cairan kepada bayi secara kerap.

Jika bayi ibu berumur bawah enam bulan dan masih menyusu badan ibu, pastikan ibu menyusukan bayi sekerap yang mungkin. Jika bayi ibu sudah berusia enam bulan ke atas, boleh juga berikan air suam atau air madu. Jika tidak, kahak pada salur pernafasan bayi ibu akan menjadi semakin pekat dan sukar diubati.

Tips Kedua : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Batuk Berkahak
Berjemur pada waktu pagi
Cara kedua yang boleh dicuba oleh ibu adalah dengan memanfaatkan sinar matahari pada waktu pagi. Sinar matahari mampu menambah vitamin D untuk membantu perkembangan tulang bayi dan amat membantu untuk mencairkan kahak yang ada pada bayi ibu.

Berjemur tidak perlu terlalu lama, cukup dengan 10 hingga 15 minit pada setiap hari. Posisikan bayi pada pangkuan ibu secara meniarap.


Tips Ketiga : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Batuk Berkahak
Menggunakan pelembap udara
Mesin pelembap udara yang dipasang di bilik tidur mampu meredakan batuk berkahak bayi ibu. Ia membantu melembapkan udara di bilik seterusnya mengurangkan pembentukan kahak di saluran pernafasan bayi ibu.

Tips Keempat : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Batuk Berkahak
Menepuk lembut punggung bayi
Disebabkan keupayaan bayi yang terbatas untuk mengeluarkan kahaknya sendiri, ibu boleh menepuk-nepuk punggung bayi dengan lembut. Tujuannya adalah untuk membantu mengeluarkan kahak yang berada pada sekitar dada dan tekak bayi.

Apabila kahak sudah keluar di kawasan mulut bayi, ibu disarankan agar tidak menggunakan mulut untuk menyedut kahak bayi ibu. Gunakanlah alat penyedut khas atau gunakan kain lembut yang bersih untuk mengeluarkan kahak itu.
Namun, pastikan juga ibu tidak mengaplikasikan cara ini ketika bayi baru selesai menyusu. Praktikkannya sebelum bayi menyusu atau makan untuk menghindari bayi ibu daripada muntah.

Tips Kelima : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Batuk Berkahak
Gunakan balm khas untuk bayi
Ibu boleh mengurut bayi dengan lembut menggunakan balm yang dirumus khas untuk kegunaan bayi. Balm bayi mampu memberikan rasa yang nyaman disertai dengan urutan lembut ibu boleh membantu mengurangkan batuk berkahak pada bayi.

Rasa hangat daripada balm bayi membantu menghangatkan tubuh bayi. Apabila suhu tubuh bayi menjadi hangat, keadaan itu akan membantu membuat kahak menjadi cepat cair seterusnya memberikan kelegaan kepada bayi dan juga ibu.


Tips Keenam : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Batuk Berkahak
Sendalkan kepala bayi dengan beberapa helai tuala
Posisi tidur dengan kepala yang disendal atau dilapik dengan tuala akan membuatkan bayi yang diserang batuk berkahak dapat bernafas dengan baik.


Tips Ketujuh : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Batuk Berkahak
Elakkan terdedah kepada pencemaran
Untuk mengatasi masalah batuk berkahak pada bayi untuk tidak bertambah buruk, elakkan bayi daripada terdedah kepada pencemaran seperti asap rokok dan udara kotor. Ini dapat membantu mencegah peningkatan kerengsaan dan batuk yang bayi anda alami.

Seterusnya, ibu haruslah memastikan bayi mempunyai rehat yang cukup agar keadaan tubuhnya kuat untuk melawan jangkitan yang menyebabkan batuk dengan kahak.

Tips Kelapan : Petua Cara Merawat Menghilangkan Bayi Batuk Berkahak
Titis dengan garam
Ia adalah cecair untuk dititiskan ke dalam hidung yang dibuat daripada larutan air garam steril yang boleh ibu dapatkan di farmasi. Cecair ini dapat membantu mengeluarkan lendir di hidung atau tekak bayi.

Untuk merawat batuk pada bayi, anda hanya perlu memasukkan 2-3 titis larutan garam ke dalam rongga hidung bayi anda dengan menggunakan penitis. Seterusnya, bersihkan hidung bayi dengan lembut. Namun, sebelum menggunakan garam, pastikan ibu membaca arahan penggunaan pada label pembungkusan agar tidak tersilap.

Jika masalah ini kerap berlaku dan menganggu bayi, disarankan supaya membawa bayi untuk diperiksa oleh doktor untuk mengetahui adakah ada sebab-sebab lain yang menyebabkan bayi sentiasa mempunyai masalah batuk berkahak.
Semoga perkongsian artikel dan video di bawah mengenai tips petua cara untuk merawat batuk berkahak ini boleh dijadikan panduan untuk ibu dalam merawat masalah kesihatan bayi.

Similar Posts