Sebab Punca Bayi Sembelit dan Cara Rawatan 

Sembelit adalah keadaan yang sangat tidak menyenangkan bukan sahaja bagi orang dewasa bahkan kepada bayi yang masih kecil. Sekiranya bayi terus menangis dan selalu meragam, bayi ibu mungkin mengalami masalah sembelit.

Bayi belum boleh bercakap, jadi ketika mereka sembelit mereka tidak dapat mengatakannya dan masalah ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa sehingga pada akhirnya mereka menjadi cerewet dan sensitif.

Justeru, artikel ini ditulis bertujuan untuk berkongsi apakah punca-punca dan cara rawatan yang boleh dilakukan oleh ibu apabila menghadapi masalah berkaitan dengan bayi sembelit ini. Sembelit yang dialami oleh bayi boleh berlaku disebabkan oleh beberapa perkara yang kadangkala tidak anda sedari. Berikut adalah punca-punca bayi mengalami masalah sembelit dan cara rawatannya: 

Sebab Punca Bayi Sembelit dan Cara Rawatan 

Punca Pertama : Sebab dan punca bayi sembelit serta cara rawatan

  1. Bayi mengalami kekurangan cecair

Kekurangan pengambilan cecair boleh menyebabkan najis menjadi kering atau keras sehingga sukar untuk melalui saluran perkumuhan. Di samping itu, kadang-kadang bayi juga sukar menerima makanan dan minuman kerana mulut mereka mempunyai masalah seperti pertumbuhan gigi susu. Begitu juga dengan perkara lain yang membuat kanak-kanak malas minum, menyebabkan dehidrasi, seperti selsema, jangkitan telinga, atau jangkitan tekak.

Punca Kedua : Sebab dan punca bayi sembelit serta cara rawatan

  1. Tidak sesuai dengan susu formula yang diberi

Sekiranya bayi ibu menggunakan susu formula dan mengalami sembelit, itu adalah petanda bahawa terdapat beberapa ramuan dalam susu yang tidak sesuai untuk bayi ibu. Selain susu formula, sembelit juga boleh disebabkan oleh bayi ibu mengalami alahan terhadap susu lembu yang diberikan. 

Untuk mengatasi masalah ini, ibu disyorkan agar sebelum menukar jenama susu. Ibu boleh memberikan susu serat tinggi si kecil yang diformulasikan khas dan sesuai untuk keadaan badan bayi anda.

Punca Ketiga : Sebab dan punca bayi sembelit serta cara rawatan

  1. Mengubah rutin bayi

Bayi biasanya mempunyai rutin seperti ketika bangun, makan dan tidur. Apabila terdapat perubahan dalam jadual kebiasaannya, ini boleh menjadi penyebab sembelit pada bayi. Contohnya adalah pertama kali ibu membawa anak kecil dalam perjalanan, sering kali bayi mengalami kesukaran membuang air besar. Ini boleh berlaku sekiranya badan bayi letih sehingga bayi mengalami kesukaran untuk membuang dan tidak selesa.

Cara rawatan yang boleh dilakukan untuk mengelakkan perkara ini terjadi adalah ibu dinasihatkan untuk membuat satu rutin tetap di mana pada waktu itu bayi harus membuang air besar supaya ia dapat memberi simbol atau tanda kepada bayi ibu supaya membuang air besar pada waktu berkenaan.

Punca Keempat : Sebab dan punca bayi sembelit serta cara rawatan

  1. Bayi baru diperkenalkan dengan makanan pejal

Sembelit adalah perkara biasa pada bayi yang baru beralih dari mengambil hanya cecair atau susu ibu ke makanan pejal. Ini kerana sistem pencernaan belum terbiasa dengan kehadiran makanan pejal di dalam perut. Di samping itu, perhatikan faktor peningkatan risiko, seperti jenis makanan pejal yang kekurangan serat.

Justeru itu, perkara yang harus dilakukan adalah dengan mengelakkan  memberi makanan tertentu untuk bayi. Sistem pencernaan bayi belum dapat memproses makanan secara optimum, jadi makanan pejal tertentu boleh menyebabkan sembelit. Contohnya pisang yang masih belum masak, yang merupakan penyebab sembelit yang biasa, pilih pisang yang benar-benar masak dan lembut. Telur juga mempunyai kesan mengikat pada usus besar dan harus dielakkan sehingga bayi berusia sekurang-kurangnya dua belas bulan.

Sekiranya si kecil telah mula makan makanan pejal atau zat padat, jangan lupa memilih makanan yang tinggi serat untuk menyembuhkan sembelit pada bayi. Sembelit ini boleh disebabkan oleh kekurangan pengambilan makanan berserat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Jadikan ia sebagai diet bayi agar dia masih boleh mendapatkan nutrisi seimbang dan kaya dengan serat.

Punca Kelima : Sebab dan punca bayi sembelit serta cara rawatan

  1. Kekurangan serat

Sembelit sangat mudah terjadi ketika badan kekurangan serat. Bagi bayi yang masih menyusu, ini adalah petanda bahawa ibu wajib mengambil banyak serat dan cairan sehingga pergerakan usus bayi menjadi lebih lancar.

Ibu boleh memilih makanan yang tinggi serat seperti sayur-sayuran, buah-buahan, beras perang dan kacang. Selain itu, pengambilan cecair juga harus ditingkatkan agar badan ibu sentiasa terhidrat supaya pencernaan berjalan lancar.

Punca Keenam : Sebab dan punca bayi sembelit serta cara rawatan

  1. Bayi tersebut mengambil ubat tertentu

Semasa bayi mengambil ubat tertentu, ini juga boleh menjadi penyebab sembelit pada si kecil ibu. Terdapat beberapa jenis ubat yang dapat membuat bayi mengalami sembelit kerana kesan sampingannya, seperti ibuprofen untuk demam dan ubat alergi.

Perkara yang boleh dilakukan oleh ibu adalah dengan berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan dan saranan yang sesuai untuk bayi anda.  

Punca Ketujuh : Sebab dan punca bayi sembelit serta cara rawatan

  1. Bayi kurang aktif

Apabila bayi selesai makan, perkara yang biasa dilakukan oleh ibu adalah dengan membuatkan bayi mereka tidur ataupun tidak bergerak aktif. Ini boleh menyebabkan salah satu punca bayi mengalami masalah sembelit.

Oleh itu, cara yang tepat yang boleh dilakukan adalah dengan membuatkan bayi sentiasa aktif atau senaman ringan terutamanya selepas makan. Sekiranya bayi belum dapat merangkak atau berjalan, ibu boleh membaringkannya di tilam. Kemudian, pegang kaki bayi dan gerakkan kaki mereka dengan gerakan yang sama seperti pedal basikal. Tujuannya adalah untuk merangsang dan membantu pergerakan usus bayi agar lebih aktif sehingga dapat mendorong najis keluar dengan lebih lancar.

Namun, jika masalah sembelit ini kerap dihadapi dan mengganggu bayi, ibu dinasihatkan untuk segera berjumpa dengan doktor untuk mendapat rawatan yang selanjutnya atau mempunyai masalah lain yang menyebabkan bayi sentiasa mengalami masalah sembelit.

Semoga perkongsian artikel dan video ringkas di bawah ini dapat membantu ibu mengenai panduan dalam mengetahui punca dan cara merawat masalah bayi sembelit.

Similar Posts