Sekarang musim demam selsema ni. Bukan anak-anak saja perlu diawasi, kita mak ayah pun kena berjaga-jaga.

Jika mempunyai tanda-tanda seperti kerongkong mula kering, badan lemah dan berasa seram sejuk, itu adalah petanda awal kita akan mendapat demam selsema. Gejala ini kemudiannya akan diikuti dengan simptom-simptom seperti berikut:

1) Hidung berair – Biasanya berwarna jernih, diikuti dengan pengeluaran mukus yang lebih pekat dan likat.

2) Hidung tersumbat – Berlaku disebabkan iritasi dan bengkak pada salur darah. Ini menyebabkan saluran hidung menjadi sempit dan kita akan mengalami gejala bersin untuk mengeluarkan mukus.

3) Batuk – Berlaku akibat iritasi pada faring. Di peringkat awal, batuk biasanya kering dan tidak berkahak. Namun ia boleh menjadi teruk dan disertai dengan kahak. Bagi kanak-kanak pula, berlaku peningkatan suhu badan, hilang selera makan serta muntah apabila ia mula batuk.

4) Sakit telinga – Brlaku akibat penghasilan mukus di belakang gegendang telinga menyebabkan sakit telinga dan deria pendengaran terganggu serta berkurangan deria rasa dan bau.

5) Sakit kepala – Berlaku akibat radang dan gangguan terhadap saluran hidung dan sinus.Banyakkan minum air suam dan amalkan pengambilan makanan seimbang ya. Pastikan kita seisi keluarga mendapat nutrisi yang cukup.Semoga bermanfaat.

Similar Posts