IBU AYAH, TAHUKAH KALIAN BUAH-BUAHAN INI MENGANDUNGI KHASIAT YANG BAIK UNTUK ANAK-ANAK KITA?

1. Mangga – Segelas potongan buah yang lembut manis ini mengandungi 25% Vitamin A yang diperlukan oleh anak-anak bagi setiap hari. Vitamin A penting untuk kesihatan mata.

Mangga juga kaya dengan glutamin yang baik untuk meningkatkan fungsi otak serta menguatkan memori. Kandungan seratnya yang tinggi pula membantu mengurangkan risiko sembelit.

2. Epal – Bak kata peribahasa Inggeris, “an apple a day,keep a doctor away”. Walaupun ada pendapat yang mengatakan tiada bukti saintifik mengenai kesahihan tersebut, ia masih lagi antara buah yang elok diamalkan terutama untuk anak-anak kita.

Pectin yang terkandung di dalam epal membantu bakteria baik untuk hidup dalam usus anak-naak sekaligus melawan bakteria jahat. Ia baik untuk sistem pelawasan.Manakala sejenis mineral yang dikenali sebagai boron bertindak untuk menguatkan tulang serta gigi anak-anak yang sedang membesar.

3) Nanas – Buah yang indah bermahkota ini mempunyai sejenis enzim yang dinamakan bromelin. Enzim ini baik untuk kesihatan tubuh. Selain itu, nanas juga merupakan sumber yang kaya dengan serat, Vitamin C dan mineral bernama mangan.

Ia amat penting untuk mengekalkan kesihatan tulang, sendi dan otak.Semoga bermanfaat untuk semua.

Similar Posts